Kiedyś ludność dziesiątkowały epidemie chorób zakaźnych, obecnie plagą są choroby wynikające z niewłaściwego odżywiania i niezdrowego stylu życia. Są one „cichym zabójcą”, ponieważ zwykle nie umiera się od nich szybko.
Rozwijają się powoli, dzień po dniu, doprowadzając w konsekwencji do wielu współistniejących ze sobą schorzeń. Taką chorobą jest obecnie cukrzyca, szczególnie typu II. Stała się one obecnie, podobnie jak miażdżyca, hipercholesterolemia, czy nadciśnienie, chorobą cywilizacyjną, na którą zapada coraz więcej ludzi. Jak informuje Światowa Organizacja Zdrowia, w roku 2025 zachorowalność na nią przybierze formę epidemii. W odpowiedzi na to zagrożenie, na całym świecie naukowcy poszukują nowych bardziej skutecznych leków, także pochodzenia roślinnego, które nie dawałyby skutków ubocznych. Jednym z takich preparatów jest suplement „Gorzki Melon” firmy Dorsim, który jest kompozycją ekstraktu z gorzkiego melona oraz pozostałych jedenastu składników odpowiedzialnych za łagodzenie objawów i skutków cukrzycy.
A zespół objawów i powikłań tej choroby nie powinien być bagatelizowany. Badania UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) wykazały, że u 8% chorych ze świeżo wykrytą cukrzycą rozpoznano choroby sercowo-naczyniowe, u 37% różne postaci retinopatii, 18% miało mikroalbuminurię, a 39% nadciśnienie tętnicze. Statystycznie cukrzyków częściej dotykają choroby nowotworowe, zwłaszcza rak jelita grubego, choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym głównie choroba niedokrwienna serca, spowodowana przedwczesnym rozwojem zmian miażdżycowych w naczyniach wieńcowych. Przy cukrzycy zwiększa się ryzyko zawału serca i udaru mózgu, spada odporność i zwiększa podatność na wszelkie zakażenia, uszkodzenie nerwów objawiające się mrowieniem rąk, swędzeniem skóry, uszkodzenie nerek, uszkodzenie nerwów wraz z niedokrwieniem kończyn dolnych, czyli „stopa cukrzycowa”, która w krótkim czasie może doprowadzić do amputacji stopy, zmiany w siatkówce oka, często doprowadzające do utraty wzroku, związane z wysokim stężeniem glukozy, zmiany grzybicze najczęściej w jamie ustnej, a u kobiet dodatkowo w drogach rodnych, wysokie stężenie glukozy i złe ukrwienie dziąseł objawia się chorobami zębów i dziąseł. Cukrzycy zwykle towarzyszy nadwaga lub otyłość oraz wysoki poziom cholesterolu. Jak więc widać jest to bardzo poważna w skutkach choroba, a jej leczenie nie może opierać się jedynie na obniżaniu poziomu glukozy.
Prawdopodobnych mechanizmów działania roślinnych związków biologicznie czynnych w cukrzycy może być kilka: wymienia się wpływ na zwiększenie wydzielania insuliny z komórek β wysp Langerhansa, poprawę tolerancji glukozy przez komórki organizmu poprzez wpływ na receptory dla insuliny, zwiększenie syntezy glikogenu oraz spowolnienie wchłaniania cukrów w przewodzie pokarmowym. Większości surowców roślinnych przypisuje się więcej niż jeden mechanizm działania hipoglikemicznego. Suplement stworzony na bazie niezwykłego owocu jakim jest gorzki melon obniża wydatnie poziom cukru we krwi oraz wykazuje szereg innych prozdrowotnych działań niwelując wiele skutków cukrzycy. Gorzki melon (Momordica charantia), znany też jako przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata, jabłko balsamiczne, czy gruszka balsamiczna, przypomina z wyglądu ogórka i jest uważany za jedno z najbardziej gorzkich warzyw. Od wieków stosuje się go w tradycyjnej medycynie Chin i innych krajów azjatyckich, m.in. do leczenia zaparć i niestrawności. Mieszkańcy Azji i niektórych krajów Ameryki Południowej wykorzystują go w prewencji i leczeniu malarii. Badania laboratoryjne wykazały, że jest doskonałym środkiem na infekcje występujące u nosicieli HIV. W chorobach nowotworowych znacznie zwalnia chorobę i nie pozwala na przerzuty. Są tacy, którzy twierdzą, że pomaga w problemach z hemoroidami, w zapaleniu zatok, w infekcjach układu oddechowego i w skurczach żołądkowych. Gorzki Melon jest bardzo skuteczny w obniżaniu cukru we krwi i uzdrawianiu trzustki. Dobre efekty uzyskują także chorzy na raka piersi, prostaty i w białaczkach. O odkryciu oraz mechanizmie działania związków zawartych w gorzkim melonie w walce z cukrzycą typu II, informuje pismo „Chemistry & Biology”. Badania wykazały, że za aktywność hipoglikemiczną gorzkiego melona odpowiada mieszanina saponin steroidowych, znana pod nazwą charantyny, peptyd o działaniu zbliżonym do insuliny oraz alkaloidy. Podczas badań na zwierzętach stwierdzono, że preparaty zawierające w swym składzie owoc gorzkiego melona znacząco obniżają poziom glukozy we krwi, zwiększają natomiast stężenie insuliny i hemoglobiny. Zauważono także, że działanie hipoglikemiczne owoców przepękli ogórkowatej jest porównywalne z siłą działania glibenklamidu, znanego leku przeciwcukrzycowego. Stwierdzono również szereg innych korzystnych właściwości rośliny, takich jak obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi, działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Suplement „Gorzkiego Melona” firmy Dorsim dzięki bogatemu składowi wykazuje niezwykle szerokie spektrum zapobiegania skutkom i powikłaniom cukrzycy. Poza gorzkim melonem preparat zawiera cynamon, który od wieków stosuje się na poprawę krążenia i w higienie jamy ustnej oraz przy przeziębieniach. W korze cynamonu zawarta jest substancja działającą podobnie jak insulina obniżająca poziom glukozy, a olejki eteryczne wykazują aktywność antybakteryjną, przeciwgrzybiczą. Naukowcy z Pakistanu na podstawie przeprowadzonych badań wysnuli wniosek, że cynamon podawany diabetykom zmniejszałby możliwość rozwoju choroby i minimalizował rozwój powikłań sercowo-naczyniowych.
Mangan, w dawce pokrywającej 15% dziennego zapotrzebowania nawilża i regeneruje skórę, a chorzy na cukrzycę cierpią na suchość śluzówki, wspomaga on także działanie antyoksydantów i substancji odżywczych jak np. cynku.
Cynk jest zaś kolejnym składnikiem preparatu, w 150% pokrywającym potrzeby organizmu. Ma on duży wpływ na prawidłowy rozwój i odnawianie tkanek, na procesy odpornościowe, układ rozrodczy oraz stan naszej skóry. Niestety większość z nas ma niedobory cynku, ponieważ jemy zbyt mało produktów, w których znajduje się ten mikroelement. Odgrywa on ważną rolę w procesie metabolizmu, przemianach energetycznych, syntezie DNA i protein. Cynk stoi „na straży” odpowiedzi immunologicznej -–broni organizm przed patogenami, inne jego właściwości to: wpływ na skórę, prawidłowy rozwój płodu, działanie antynowotworowe.
Koenzym Q10, zwany też ubichinonem, to substancja niezbędna do funkcjonowania każdej naszej komórki, bierze udział w procesie wytwarzania energii w komórkach, poprawia ich dotlenienie, chroni przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Jest konieczny zwłaszcza do prawidłowej pracy tych organów, które do funkcjonowania potrzebują dużo energii, czyli dla serca i mięśni szkieletowych. Jako antyoksydant koenzym Q10 ma właściwości antynowotworowe. Przeciwdziała powstawaniu złogów cholesterolowych w tętnicach.
Witamina C zawarta w preparacie pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie. Jest bardzo istotnym składnikiem, ponieważ u chorych na cukrzyce obserwuje się zwiększone zapotrzebowanie na tą witaminę. Konsekwencją niedoborów witaminy C jest między innymi krwawienie z dziąseł oraz trudność w gojeniu się ran. Przy ryzyku stopy cukrzycowej oraz często dotykających cukrzyków problemach w jamie ustnej nie można dopuszczać do niedoborów tej witaminy. Uszczelnia ona i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków czy krwawień dziąseł. Hamuje także utlenianie „złego” cholesterolu LDL, a co za tym idzie -–doprowadza do zmniejszenia patologicznych zmian miażdżycowych. Kwas askorbinowy ma również zastosowanie w leczeniu nadciśnienia, gdyż udowodniono, że uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego. Wykazuje on także właściwości przeciwnowotworowe.
Kolejnym ważnym składnikiem preparatu jest chrom pokrywającej 50% dziennego zapotrzebowania. Jest to pierwiastek śladowy, który bierze udział w wielu procesach przemiany materii. Ale najważniejsza funkcja chromu, to pobudzanie trzustki do produkcji insuliny oraz uczestniczenie w przemianie węglowodanów i białek. Przyspiesza on spalanie tłuszczów, hamuje wilczy apetyt, czuwa nad prawidłowym poziomem cholesterolu.
Zawarty w preparacie winian L-karnityny powstaje w połączeniu l-karnityny i winianu (kwasu organicznego) w jedną molekułę, zwiększającą oddziaływanie (synergizm) każdej z użytych substancji. Winian ogranicza odkładanie się kwasów tłuszczowych w komórkach, przez co wzmacnia działanie l-karnityny. L-karnityna zaś jest substancją odżywczą, sklasyfikowaną jako czynnik witamino-podobny, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego, mięśni szkieletowych, a także innych tkanek i organów. Odgrywa istotną rolę podczas spalania tłuszczu oraz w procesach detoksykacyjnych zachodzących w nerkach i wątrobie. Doustnie przyjmowana karnityna zmniejsza masę tkanki tłuszczowej, a zwiększa masę tkanki mięśniowej i obniża uczucie zmęczenia. Postać winianu l-karnityny jest dobrze przyswajalna i zapewnia natychmiastowe wysycenie organizmu, co gwarantuje wysoką skuteczność wchłaniania.
Selen w dawce pokrywającej 75% dziennych potrzeb organizmu działa wzmacniająco na naczynia wieńcowe i mięsień sercowy, przeciwdziała miażdżycy i chroni cały układ krwionośny przed zmianami chorobowymi. Jest przeciwutleniaczem, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpieniu zmian nowotworowych w narządach i tkankach. Stymuluje także układ odpornościowy, broniąc organizm przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami).
Kwas alfa-liponowy (ALA) ma wszechstronne zastosowanie: przy cukrzycy, miażdżycy, chorobach wątroby, spowalnia procesy starzenia. Używany jest też przez sportowców, ponieważ ułatwia odchudzanie, wspomaga pracę serca i poprawia zdolności wysiłkowe. Szczególnie pozytywne działanie obserwuje u osób cierpiących na neuropatię cukrzycową. Chorym na te przypadłość towarzyszy ból, uczucie odrętwienia, a kwas alfa-liponowy, dzięki swojemu działaniu przeciwutleniającemu, ogranicza braki w dostawie krwi do nerwów i uszkodzenia błon nerwowych, pozwalając zredukować dokuczliwe objawy. Substancja zwiększa również wrażliwości tkanek na insulinę, przez co bezpośrednio eliminuje przyczynę choroby.
Preparat zawiera także kozieradkę pospolitą, która przyczynia się do obniżenia stężenia całkowitego cholesterolu, „złego” cholesterolu LDL, trójglicerydów i VLDL -–lipoprotein o bardzo małej gęstości. Wszystko dzięki saponinom steroidowym, które nasilają metabolizm cholesterolu i jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych, których wydalanie stymulują. Jednocześnie saponiny opóźniają wchłanianie związków tłuszczowych. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób serca, m.in. choroby wieńcowej. Właściwości przeciwmiażdżycowe wykazuje także zawarta w nasionach niacyna. Nasiona kozieradki ponadto hamują aktywność enzymów rozkładających węglowodany oraz obniżają poziom glukozy w moczu oraz wykazują zdolność obniżania poziomu cukru we krwi. Z kolei zawarty w nasionach kozieradki zespół polifenoli zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.
Zawarta w preparacie witamina D pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie człowieka na nią. Świat nauki odkrywa wcześniej nieznane jej właściwości, badania wykazały, między innymi, że ciężkie niedobory witaminy D zaburzają układ odpornościowy, zwiększają ryzyko nadciśnienia, chorób układu krążenia, cukrzycy i wielu nowotworów. A już lata temu na University of Minnesota dr Shalamar Sibley sprawdzała, jaka jest zależność między poziomem witaminy D a otyłością. I okazało się, że ci, którzy mieli prawidłowy poziom tej witaminy na początku kuracji odchudzającej, zrzucali więcej kilogramów niż ci, którzy mieli jej za mało, nawet gdy obie grupy zmniejszały posiłki o identyczną ilość kalorii. Także kanadyjscy uczeni potwierdzili badaniami, że ludzie, w których diecie było więcej tej witaminy, mieli także znacznie mniej centymetrów w pasie. Jeśli mamy prawidłowy poziom wit. D, organizm wydziela więcej leptyny – hormonu, który informuje mózg o tym, że już się najedliśmy. I odwrotnie, im mniej wit. D, tym mniej leptyny i tym więcej zjemy, zanim dotrze do nas, że już jesteś najedzeni.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że w naszym położeniu geograficznym odpowiednią jej dawkę jesteśmy w stanie dostarczyć poprzez syntezę skórną, czyli przebywając na świeżym powietrzu tylko przez 5 miesięcy w roku, od maja do września. Efektywna synteza skórna witaminy D zachodzi tylko w słoneczne dni, pomiędzy godziną 10.00 a 15.00. Należy przebywać na słońcu przez minimum 15 minut dziennie i mieć odsłonięte przynajmniej 18 procent powierzchni ciała (twarz, przedramiona i częściowo nogi) oraz nie stosować filtrów przeciwsłonecznych. Dlatego, jak podają badania brytyjskie około 1 mld ludzi na świecie cierpi na zbyt niski poziomu witaminy D we krwi. Jest to zwykle związane z brakiem właściwego nasłonecznienia. Również w diecie jest ciężko dostarczyć odpowiednią jej ilość, nawet w najlepszych jej źródłach jak w rybach, jajkach, czy nabiale jest jej na tyle niewiele, że aby pokryć zapotrzebowanie organizmu należałoby codziennie jeść ok, 20 jajek, kilka kg nabiału lub 1 kg ryb.
Leczenie cukrzycy typu II nie należy do łatwej terapii. Wychwycenie choroby w odpowiednim momencie, determinacja i wytrwałość w stosowaniu zdrowego odżywiania, odpowiednich preparatów roślinnych o właściwościach hipoglikemicznych, eliminacja niewskazanych produktów oraz codzienna porcja ruchu dają bardzo dobre skutki terapeutyczne. Jednak mimo to, bardzo często przez zaniedbanie choroby, leczenie kończy się na przyjmowaniu insuliny i leków przeciwcukrzycowych. Warto decydować się na pierwszy sposób leczenia, ponieważ we wczesnym stadium choroby, może być on wystarczający by wrócić do zdrowia, a przy bardziej rozwiniętej chorobie pozwala na zmniejszenie dawek leków doustnych lub insuliny, bądź rzadsze ich stosowanie w ciągu doby.
dietetyk mgr inż. Kinga Karalus
Comments